طبيعت و عكس طبيعت و منظره چه تاثيري روي روحيه انسان دارد؟
انسان عكس طبيعت موجودي تأثيرپذير است و شخصيت او علاوه بر عوامل ژنتيكي ، تحت تأثير دو محيط قرار دارد: يكي محيط اجتماعي كه شامل خانواده و مدرسه و دوستان مي شود؛ و ديگري محيط جغرافيايي كه شامل بلندي ها و پستي ها، كوه ها و دشت ها، چگونگي تابش نور خورشيد و كيفيت آب و هواست. موقعيتهاي جغرافيايي محيط زيست، هر كدام شرايط عكس طبيعتخاصي را در تن و روان آدمي فراهم مي آورند. به عنوان مثال ابن سينا فيلسوف مسلمان ايراني ، كوهستاني بودن منطقه سكونت انسان را سبب چالاكي و دليري دانسته و بر اين باور است كه پستي منطقه سكونت، افسردگي و بيماري را در پي دارد. وي ساكنان مناطق مرتفع و كوهستاني را نيرومند و قوي بنيه مي دانست. او همچنين مردم مناطق مرطوب را به زيبارويي توصيف كرده است و متذكر مي شود كه روحيه و حالات و رفتار مردم مناطق خشك كاملاً بر عكس حالات و رفتار مردم عكس طبيعت مناطق مرطوب است. مورخ مشهور ابن خلدون، نيز بر اين باور است كه ساكنان مناطق معتدل كه از حرارت سوزان و سرماي شديد در امانند از نظر خُلق و خوي و صورت و سيرت در اعتدال قرار دارند . افراط و تفريط در زندگي آنان كمتر و آباداني و عمران در مناطق آنان بيشتر است.
طبيعت و عكس طبيعت و منظره چه تاثيري روي روحيه انسان دارد؟
تاثيرات طبيعت تا بدان حد عكس طبيعت است كه با تغيير فصل هاي سال نيز جسم و روان انسان دچار تغييراتي مي شود. به عنوان مثال تحقيقات نشان داده است كه در فصل بهار كساني كه اختلالات رواني دارند، خُلق و خوي بهتر و طبيعي تري پيدا مي كنند. تنوع رنگها در فصل بهار نيز بر روحيه و رفتار انسانها تاثيرگذار است. آسمان آبي، زمين سبز، گلهاي رنگارنگ و شكوفههاي زيبا ، هر يك به تنهايي عكس طبيعت مي توانند تاثيرات مطلوبي بر روح و حتي جسم انسان بگذارند. دكتر ابراهيمي مقدم روان شناس ايراني مي گويد:
طبيعت و عكس طبيعت و منظره چه تاثيري روي روحيه انسان دارد؟
“همانطور كه ديده ميشود عكس طبيعت چهار رنگ مهم يعني آبي، سبز، قرمز و زرد، در فصل بهار به وفور در اطراف ما يافت ميشود كه اين رنگها نيز خود تاثيرات چشمگيري بر روحيه و خُلق و عكس طبيعت خوي ما دارند. رنگ آبي آسمان احساس آرامش، رضايت، ملايمت طبع و عشق و محبت را به وجود ميآورد. رنگ سبز حس تعلق و عزت نفس را بالا ميبرد. رنگ قرمز حس آرزومندي و اميدواري، هيجانپذيري و تمايلات خاص دروني را بر مي انگيزد و بالاخره نور زرد رنگ خورشيد و شكوفههاي زيبا احساس سرزندگي، آيندهنگري عكس طبيعت، نشاط و نيروي ابتكار را به وجود ميآورد. رنگهاي موجود در طبيعت بهاري موجب ايجاد حس خشنودي و محبت ، اظهار وجود، فعاليت ، موفقيت و اميد ميشوند كه همگي عكس طبيعت از صفات پسنديدهاي است كه هميشه سعي در پرورش آنها داريم.”
طبيعت و عكس طبيعت و منظره چه تاثيري روي روحيه انسان دارد؟
براستي كه در فصل زيباي بهار عكس طبيعت ، گوش دادن به موسيقي طبيعت كه از لابهلاي شاخههاي درختان به گوش ميرسد و يا شنيدن آواز دلنشين پرندهها و صداي موزون رودخانههاي جاري در دل طبيعت، ميتواند هر انساني را به شوق آورد .شايد به همين دليل است كه خيلي از شعرا و هنرمندان با رفتن به دل طبيعت بهاري، الهامهاي زيبايي از آن گرفتهاند عكس طبيعت كه منشا اثرهاي بسيار ارزنده بوده است.
طبيعت و عكس طبيعت و منظره چه تاثيري روي روحيه انسان دارد؟
طبيعت و تاثيرات آن موضوعي است كه مورد عكس طبيعت توجه آموزه هاي اسلامي نيز قرار داشته است. در اين مورد آيات و روايات متعددي به چشم مي خورد. به عنوان مثال ، آب در اسلام از اهميت خاصي برخوردار است. به تعبير قرآن ،آب مايه ي حيات همه موجودات است؛ و به تعبير امام صادق ( ع ) طعم آب، طعم زندگي است . نگاه مسلمانان به آب، نگاهي سرشار از عكس طبيعت قداست و پاكيزگي است. آب مايعي است كه زمينه ارتباط آنان با معبودشان را فراهم مي سازد. در اسلام هيچ كس نمي تواند در آستان مقدس خداوند به نماز بايستد مگر اين كه با آب خود را شستشو دهد كه به نام وضو و غسل خوانده مي شود. هيچ مسلماني نمي تواند به طواف خانه خدا بپردازد جز آن كه زمينه آن را با آب عكس طبيعت فراهم آورده باشد و نيز تماس با خط كتاب آسماني قرآن جايز نيست مگر آن كه شخص قبلاً با زلال آب، پاكيزه شده باشد. آب نه تنها جسم را شستشو مي دهد كه حالتي معنوي در آدمي ايجاد مي كند كه زمينه ساز و مهياكننده راه يافتن به حريم مقدسات ديني مي شود. قرآن و روايات عكس طبيعت آب را با ويژگي «طَهور» يعني پاك و پاكيزه توصيف مي كنند .
طبيعت و عكس طبيعت و منظره چه تاثيري روي روحيه انسان دارد؟
از ديگر آثار طبيعت بر جسم عكس طبيعت و روان انسان مي توان به تاثيرات هوا اشاره كرد. ابن سينا در معرفي هواي خوب و بد چنين مي گويد:
«هواي خوب و مطلوب هوايي است كه آزاد باشد و مواد خارجي از قبيل بخار و دود با آن نياميخته باشد و همچنين در بين ديوارها و سقف محبوس نباشد و آن در صورتي است كه تباهي فراگير بر هوا عكس طبيعت عارض نشده باشد وگرنه هواي جاهاي سرپوشيده سالم تر است.”
طبيعت و عكس طبيعت و منظره چه تاثيري روي روحيه انسان دادر؟
وي در مورد هواي آلوده مي گويد: “هواي آلوده تنفس را تنگ مي كند و اخلاط را فزوني مي بخشد. وجود هواي آلوده را با دو علامت مي توان تشخيص داد: نخست اين كه در چنين هوايي عكس طبيعت ستاره هاي كوچك در آسمان به زحمت ديده مي شوند و دوم اين كه درخشندگي ستارگان درخشان كاهش مي يابد.”
دربيانات پيامبر (ص) و اهل بيت آن حضرت عكس طبيعت ،به سودمندي هاي فراوان هواي گرم و هواي سرد در طول سال اشاره شده و نيز در قرآن و روايات «بادها» با اهميّت تلقي شده اند . از حضرت علي (ع) در مورد عكس طبيعت آثار هواي هر فصل چنين آمده است:
طبيعت و عكس طبيعت و منظره چه تاثيري روي روحيه انسان دارد؟
«در اولِ سرما (پاييز است و ) از آن پرهيز كنيد و در آخرش (كه طليعه بهار باشد) به استقبال آن برويد . در پاييز خود را بپوشانيد و در طليعه بهار از لباس هاي خود كم كنيد؛ زيرا سرما با بدن ها آن كند كه با درختان مي كند. اولِ سرما برگ ها را ريخته و درختان را خشك مي كند و آخرش مي روياند و درختان را به برگ و بار مي آورد.»
ابن ابي الحديد در شرح اين سخن ، مواجه شدن بدن را با سرماي ابتداي پاييز به انساني تشبيه مي كند كه ناگهان از مكان بسيار گرم به خانه بسيار سرد وارد شود ولي مواجهه با سرماي طليعه بهار، موجب ضرر نيست؛ زيرا بدن با سرماي شديدتري در زمستان خو گرفته است.
طبيعت و عكس طبيعت و منظره چه تاثيري روي روحيه انسان دارد؟
امام صادق (ع) نيز در گفتگو با مُفضّل از ياران خود به سودمندي بسيار در وجود سرما و گرما در طول سال اشاره فرموده و آن را سبب عبرت بشر و دليلي محكم بر تدبير حكيمانه الهي مي داند و مي فرمايد:
“اي مفضل به گرما و سرما ، با ديده عبرت بنگر كه پياپي بر اين عالم وارد مي شوند. اين دو دما، با فزوني و كاستي و تعادل باعث شده اند كه فصول و تنوع هوا در سال پديد آيد و مصالح فراوان را در پي داشته باشند. اين دو (گرما و سرما) باعث پايداري و استحكام بدنها مي گردند؛ تأمل كن كه چگونه يكي از آن دو به تدريج وارد ديگري مي شود و آن ديگري اندك اندك كم مي شود و ديگري آرام آرام افزوده مي شود تا هر يك به منتهي درجه خود در فزوني و كاستي برسند؛ اگر يكي از آن دو ناگهان وارد ديگري مي شد باعث بيماري و صدمه به بدن ها مي شد.”
طبيعت و عكس طبيعت و منظره چه تاثيري روي روحيه انسان دارد؟
گياهان و درختان عكس طبيعت نيز سهمي بسزا و نقشي بسيار مهم در زندگي بشر دارند. تلطيف هوا، تعادل دماي محيط، حفاظت از خاك و تأمين بخشي از مواد غذايي مورد نياز انسان، بخشي از سودمندي هاي فراوان آنهاست. تماشاي گياهان خرّم و سرسبز و نگاه به مناظر جذّاب آن ها از مواردي است كه اسلام به آن دعوت كرده است. در برخي از روايات عكس طبيعت، از تأثير مناظر سرسبز بر تقويت ديده و بصيرت انسان و زدودن افسردگي ها و از بين رفتن بيماري هاي روحي و رواني، بحث شده است، و در بعضي ديگر از لذت تماشاي گياهان عكس طبيعت سخن به ميان آمده است. از امام صادق (ع) نقل شده است كه يكي از چيزهايي كه چهره را نوراني و روشن مي كند ، تماشاي گياهان خرّم و سرسبز است.
طبيعت و عكس طبيعت و منظره چه تاثيري روي روحيه انسان دارد؟
از مجموع روايات در عكس طبيعت نتيجه مي گيريم كه هر گاه آدمي خرّمي گياهان و درختان سرسبز را تماشا كند،غرق در سرور و لذت مي شود و روان وي آرام و جانش به تازگي و طراوت مي گرايد. پس فرصت بهار را براي داشتن جسمي سالم و رواني با نشاط ، از دست ندهيم .
عكس طبيعت
- ۱۲ بازديد
- ۰ نظر