كبد دومين عضو بزرگ بدن مي باشد. كبد در زير قفسه سينه و در سمت راست قرار دارد.وزن كبد درحدود 35/1 كيلوگرم مي باشد.
كبد چرب غير الكلي
بيماري كبد چرب غير الكلي نشان دهنده تجمع چربي در كبد افرادي است كه الكل مصرف نمي كنند. به طور كلي هنگامي كه بيشتر از 5 تا 10 درصد وزن كبد، چربي باشد، به اين نام خوانده مي شود.بيماري كبد چرب در اكثر مردم، نشانه و عوارضي ندارد. اما در برخي افراد، چربي تجمع يافته مي تواند موجب التهاب و زخم كبد گردد.اين بيماري در شديدترين حالت خود منجر به نارسايي كبد مي گردد.
چربي موجود در غذاها يكي از دلايل بيماري كبد چرب غيرالكلي محسوب مي شود.
علائم
همانطور كه گفته شد، بيماري كبد چرب غيرالكلي، گاهي بدون علامت مي باشد. اما در برخي شرايط علائمي را دارد، از جمله:
– خستگي
– ضعف
– درد در بالا و سمت راست شكم
– كاهش وزن
– از دست دادن اشتها
– تهوع
– زردشدن چشم ها و پوست (يرقان)
– خارش
– ورم پاها و شكم
– سردرگمي ذهني
– رگ هاي خوني مانند تار عنكبوت مي شوند.
علت
هنگامي كه تجزيه چربي ها در كبد دچار مشكل شود و موجب تجمع چربي در بافت كبد گردد، بيماري كبد چرب غيرالكلي رخ مي دهد.پزشكان هنوز علت اين بيماري را به درستي نمي دانند. زيرا بسياري از بيماري ها در ارتباط با اين بيماري مي باشند.
به طور طبيعي فقط ميزان كمي چربي در كبد ذخيره مي شود
انواع بيماري كبد چرب
1- كبد چرب غيرالكلي : در ساده ترين نوع آن، تجمع چربي در كبد وجود دارد، اما اين تجمع، بدون عوارض است.
2- استئاتوهپاتيت غيرالكلي : در مقدار بسيار كمي از مبتلايان به كبد چرب، چربي باعث التهاب در كبد مي شود. اين بيماري مي تواند در عملكرد كبد، اختلال ايجاد كند و عوارضي را بر جاي بگذارد.
3- كبد چرب غيرالكلي همراه با سيروز : التهاب كبد منجر به زخم شدن بافت كبد مي شود. زخم شدن كبد مي تواند آنقدر شديد باشد كه منجر به نارسايي كبد شود و كبد ديگر قادر نباشد اعمال خود را انجام دهد.
4- سرطان كبد
عوامل خطر
– داروهاي خاص
– بايپس معده
– بالا بودن كلسترول
– مقدار بالاي تري گليسيريد خون
– سوء تغذيه
– سندرم متابوليك
– چاقي
– كاهش وزن سريع
– مواد سمي و مواد شيميايي همانند: جشره كش ها
– بيماري ويلسون
كبد دومين عضو بزرگ در بدن انسان است و مسئول به اصطلاح رد كردن تمام مواد غذايي و نوشيدني مصرف شده از صافي است كه اين بدان معناست كه كبد فاكتورهاي مضرر مواد غذايي را گرفته و آنها را به صورتي بدون ضرر وارد سيستم هاي ديگر بدن مي كند.
راه هاي تشخيص
– آزمايش خون براي اندازه گيري آنزيم هاي كبد.
– روش هاي تصويربرداري: سونوگرافي، سي تي اسكن و ام آر آي
– نمونه برداري از بافت كبد
درمان
هيچ درماني براي بيماري كبد چرب غيرالكلي وجود ندارد. در حقيقت پزشكان سعي در درمان عوامل خطر مي كنند.اگر اضافه وزن داريد، نزد متخصص رژيم درماني رفته و با رژيم غذايي صحيح وزن خود را كاهش دهيد.برخي پزشكان با دارو درماني و جراحي، عوامل خطر اين بيماري را درمان مي كنند. اگر داروي خاصي موجب ايجاد كبد چرب شد، پزشك داروي ديگري را براي شما تجويز مي كند.
10 تا 20 درصد مردم آمريكا مبتلا به كبد چرب هستند و اين آمار براي ايرانيان چيزي بالغ بر 40 درصد است و اين هشدار بزرگي براي مردم ايران محسوب مي شود.
درمان هاي خانگي
– كاهش وزن : با استفاده از رژيم لاغري و ورزش، وزن خود را كاهش دهيد. سعي كنيد وزن خود را 1 تا نيم كيلوگرم در هفته كم كنيد. بهتر است با يك متخصص تغذيه درباره روش صحيح رژيم گرفتن مشورت كنيد.
– انتخاب رژيم صحيح : يك رژيم سالم كه غني از ميوه ها و سبزيجات باشد را انتخاب كنيد. مقدار چربي هاي اشباع را در رژيم خود كاهش دهيد و به جاي آن از چربي هاي غيراشباع استفاده كنيد، مانند: روغن ماهي، روغن زيتون و آجيل ها و دانه ها. غلات كامل را در رژيم خود داشته باشيد، مانند: نان سبوس دار.
– ورزش كنيد : حداقل 30 دقيقه در بيشتر روزهاي هفته، ورزش كنيد. از پله به جاي آسانسور استفاده كنيد. به جاي آنكه با ماشين به مقصد برسيد، پياده روي كنيد.
– كنترل ديابت : دستورات پزشك را در كنترل ديابت به دقت به كار بريد. داروها باعث كاهش قندخون مي شوند.
– كاهش كلسترول خون: داشتن رژيم گياهي، ورزش كردن و داروها كمك به كنترل كلسترول و تري گليسيريد خون مي كنند.
– حفاظت از كبد : از چيزهايي كه فشار اضافي در كبد ايجاد مي كنند، بپرهيزيد؛ به عنوان مثال الكل ننوشيد. دستورالعمل همه داروها را بخوانيد.
كبد چرب يك موقعيت مخرب را در بدن ايجاد مي كند و بدتر اينكه هيچ علامت هشدار دهنده اي در ابتلا ندارد.
ويتامين ها براي حفاظت از كبد
ويتامين هايي كه آنتي اكسيدان نام دارند، باعث محافظت از كبد مي شوند. بهترين روش براي افزايش آنتي اكسيدان، افزايش مصرف ميوه ها و سبزيجات مي باشد.اگر شما تمايل به مصرف مكمل ويتاميني داريد، با پزشك در اين باره مشورت كنيد، چراكه مقدار زياد مكمل ويتامين ممكن است باعث عوارض و مشكلاتي گردد.
پيشگيري
– انتخاب رژيم غذايي صحيح : رژيم بايد شامل ميوه ها و سبزيجات، غلات كامل و چربي هاي سالم باشد.
– كنترل وزن
– دقت در استفاده از مواد شيميايي
– عدم مصرف الكل
جمع شدن چربي در كبد = كبد چرب
- ۲۱ بازديد
- ۰ نظر